Voeding bij Kanker

 

Eén op de drie mensen krijgt ooit te maken met kanker. Voeding speelt een belangrijke rol: preventief, tijdens de behandeling en bij herstel van kanker. Voedingsgerelateerde problemen kunnen zijn: ongewenst gewichtsverlies, gewichtstoename, verminderde eetlust, misselijkheid, smaak- en reukveranderingen, droge of pijnlijke mond of keel en of darmproblemen. De begeleiding van de diëtist is erop gericht om in een goede voedingstoestand te komen/blijven, en het oplossen of verminderen van voedingsgerelateerde problemen.

 

Gewichtsverlies bij kanker betreft vooral verlies van spiermassa. Dit kan een nadelig effect op het resultaat van de behandeling en het herstel hebben. De diëtist kan samen met u kijken hoe u verlies van spiermassa tegen kunt gaan.

 

Ongewenste gewichtstoename kan ook voorkomen bijvoorbeeld bij borstkanker, prostaatkanker of minder lichaamsbeweging tijdens en na de behandeling. Ook hierbij kan de diëtist samen met u kijken naar de oorzaak van de gewichtstoename en voorkomen dat u aankomt tijdens en na de behandeling.

 

Als diëtist ben ik aangesloten bij het Netwerk Oncologische zorg. Deze diëtisten zijn geschoold en worden regelmatig bijgeschoold.

Wanneer u al een dieet volgt zoals bij diabetes, hart- en vaatziekten en maag-darmaandoeningen zal de diëtist een advies op maat met u opstellen. Hierbij wordt rekening gehouden met uw wensen, ziekte, behandeling en persoonlijke mogelijkheden.

 

Bezoek aan de diëtist wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Tevens is het mogelijk dat de diëtist aan huis komt op verzoek van de verwijzer.