Voeding en diabetes

Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes.

Het gaat dan vooral om de hoeveelheid koolhydraten en de verdeling van de koolhydraten over de dag, maar ook om de hoeveelheid voedingsvezels en om de soort en de hoeveelheid vet die je eet.

Aangetoond is dat onder andere het mediterrane en het koolhydraatbeperkte dieet kunnen helpen bij diabetes. De behandeling houdt in dat er een dieet op maat wordt gemaakt, afgestemd op je persoonlijke situatie en voorkeuren. 

Van belang is ervoor te zorgen dat:

- de bloedglucosewaarden zo optimaal mogelijk worden
- voeding, medicatie, beweging zo goed mogelijk op elkaar wordt afgestemd

Mediterrane voeding bij Diabetes 

Het mediterrane voedingspatroon is een goede keuze voor mensen met diabetes. Het zorgt ervoor dat de bloedsuiker stabieler wordt en beschermt tevens tegen hart- en vaatziekten. 

 Mediterrane voeding bevat de volgende voedingsproducten:

- verse groenten
- vers fruit
- peulvruchten zoals bonen en linzen
- olijfolie
- noten en zaden
- vis (vette en minder vette vissoorten)
- volkoren producten
- rood vlees en volle melkproducten met mate

Koolhydraatbeperkt dieet bij Diabetes

Diabetes Type 2 is tot 80% van de gevallen omkeerbaar, dit betekent mindering van de medicatie of helemaal geen medicatie meer. Een koolhydraatbeperkt dieet kan hierbij helpen, de aandacht wordt verschoven naar de inname van eiwitten en vetten. Hierdoor gaat het lichaam meer vet verbranden. Je gaat niet minder eten, maar wel anders eten.  

Inname van koolhydraten zorgen ervoor dat de suikerspiegel stijgt en wanneer ze zijn opgenomen dat de bloedsuikerspiegel daalt. Dit zorgt dus voor schommelingen. Bij inname van minder koolhydraten wordt de bloedsuikerspiegel stabieler. Tevens zorgt dit dieet ervoor dat je afvalt. Het is eigenlijk geen dieet maar een andere leefstijl. 

Tijdens het intakeconsult kijken we welke dieet het beste bij u past.