FODMAP dieet

 

Nieuws: speciaal voor het FODMaP dieet heb ik een nieuwe website waar nog meer info op staat: www.fodmapdietist.com

 

FODMAP is een afkorting en staat voor een groep onverteerbare koolhydraten. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden and Polyolen. Deze koolhydraten worden bij sommige mensen slecht of niet opgenomen in de dunne darm. Doordat ze vocht aantrekken kan dit problemen veroorzaken. In de dikke darm worden deze koolhydraten gefermenteerd door bacteriën waardoor gas kan ontstaan. Dit kan PDS klachten veroorzaken. 

 

Het FODMap dieet bestaat uit twee fasen:

Een eliminatiefase: u eet voeding die FODMAP vrij/arm is. Dit doet u ongeveer 2 tot 6 weken. Bij diarree klachten wordt vaak sneller een verbetering opgemerkt dan bij mensen met obstipatie. 

Een herintroductiefase:

Na de eliminatiefase, indien de klachten zijn afgenomen, volgt de herintroductiefase. In deze fase wordt per week één type FODMAP getest in 3 dagen in opeenlopende hoeveelheden.

Na de herintroductie blijkt dat het meestal niet nodig is om alle voedingsmiddelen van een bepaalde groep uit de voeding weg te laten. 

 

Het onderstaande filmpje geeft een goede uitleg over PDS klachten en het FODMAP dieet. 

Voor wie is het Fodmap dieet geschikt?

Het is belangrijk dat door een arts de diagnose Prikkelbare darmsyndroom is gesteld. Ook van belang is dat coeliakie (glutenintolerantie) en andere darmziekten zoals darmkanker, ziekte van Crohn, colitus ulcerosa en diverticulites zijn uitgesloten. Het is echter wel wetenschappelijk bewezen dat veel mensen met de bovenstaande aandoeningen ook gebaat kunnen zijn met een Fodmap beperkt dieet.

 

Bij de volgende klachten kan het Fodmap beperkt dieet voor verbetering zorgen:

  • diarree of obstipatie, of beiden
  • maagpijn
  • buikkrampen
  • opgeblazen gevoel
  • winderigheid (flatulentie)
  • boeren
  • misselijkheid
  • je het idee hebt dat de klachten een verband hebben met de voeding
  • de klachten verminderen na toiletbezoek

Bronnen die veel Fodmap's bevatten

(let op de onderstaande lijst is zeker niet compleet, check altijd de Fodmap App van de Monash University voor de laatste updates en om zeker te weten dat je producten geen fodmap's bevatten!)

 

Oligosachariden:

 

Fructanen: fructanen bevinden zich in tarweproducten zoals broodsoorten, rogge, gerst, ontbijtgranen, pasta's maar ook in groenten zoals uien, knoflook, prei, asperge en in fruit zoals nectarine. Fuctanen zijn ook inuline en fructo-oligosacharide (oligofructose en FOS). Deze fructanen worden soms toegevoegd aan bepaalde yoghurt- en melksoorten.

 

&

 

Galactanen (GOS): peulvruchten zoals bonen, kikkererwten, linzen, falafel, maar galactanen komen ook voor in verschillende noten: pistache en cashewnoten 

 

Disachariden: in het fodmap dieet staat de disacharide voor Lactose (melksuiker). Lactose komt onder andere voor in melk, karnemelk, kwark, melkchocolade, roomijs, yoghurt en kaas. Alles wat meer dan 4 gr. lactose per portie bevat is niet geschikt tijdens het fodmap dieet, denk hierbij aan smeerkaas, cheesecake, weipoeder.

 

Monosachariden: Honing, fruit zoals appel, peer, mango en watermeloen. Fructose wordt vaak toegevoegd aan produkten als zoetstof.

 

Polyolen: polyolen zijn suikeralcoholen. Deze suikeralcoholen komen voor in steenvruchten zoals perzik en abrikoos, mango, pruimen maar ze komen ook voor in appels en peren en avocado's.

Verder worden Polyolen ook vaak als zoetstof aan voedingsmiddelen toegevoegd. Denk dan aan sorbitol (E420), xylitol (E967), isomalt (E953), maltitol (E421) en lactitol. Deze namen zie je vaak op etiketten staan van suikervrije kauwgom, drop en ijs.